Sollicitatietips

Om het aannemen van een nieuwe kandidaat zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben wij sollicitatietips voor werkgevers opgesteld. Zo zorg je ervoor dat er succesvol een passende kandidaat wordt binnengehaald.

Kom je ergens niet uit, of heb je specifieke vragen over bijvoorbeeld het functieprofiel of salariëring? Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies via 050 - 210 10 01 of via het contactformulier! 

De vacature opstellen

Het vinden van kandidaten begint bij de vacature. Met de vacatureomschrijving trek jij de aandacht van potentiële kandidaten. Bedenk je daarom goed wat je zoekt in de ideale kandidaat en maak hier je vacature relevant voor.

Neem de volgende punten op in je vacature

 • Wie jullie zijn, wat jullie doen en de locatie.
 • De functie: en wat de taken hierbinnen zijn.
 • De vereisten en prés.
 • Aanbod: benoem de primaire en secundaire voorwaarden.
 • Vermeld eventueel hoe het recruitmentproces eruitziet.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van je vacature? JouwJAVAvacature kent de markt en kan je hier goed bij helpen. Ook brengen wij je vacature onder de aandacht bij passende ICT professionals en werven wij proactief de beste kandidaten voor jouw organisatie.

Cv's screenen & uitnodigen

Je vacature staat online, je krijgt sollicitaties binnen en kan een selectie van de cv’s gaan maken. Heb je veel sollicitaties? Screen de cv’s dan om een eerste selectie te maken. Bekijk van interessante cv’s de motivatiebrieven en bepaal op basis hiervan wie je uitnodigt voor een gesprek.

Screen de cv’s op de volgende punten

 • De opmaak: ziet alles er verzorgd en netjes uit?
 • Bekijk kort de inhoud: Kwalificaties, interessante of soortgelijke werkgevers, weinig of juist veel relevante werkervaring?
 • Welke cv’s sluiten echt aan bij de functie? Maak hier een selectie van.

Als je de topkandidaten hebt geselecteerd kun je het beste snel handelen. Je wilt immers niet dat die goede kandidaat al elders een andere uitdaging heeft gevonden. Trek idealiter één à twee dagen uit om de eerste gesprekken te voeren en plan kort daarop de vervolgfase in.

Tip: Snelheid is gedurende het gehele proces van belang. Snelle feedback zorgt ervoor dat kandidaten hun enthousiasme behouden. 

Tips voor het sollicitatiegesprek

Het is belangrijk om er gedurende het gesprek achter te komen of de kandidaat zowel op inhoudelijk als sociaal vlak goed bij de organisatie past. Stel daarom de juiste vragen en laat vooral de kandidaat aan het woord.

Laat dit aan bod komen in het gesprek

 • Vraag naar iemands motivatie, inhoudelijke kennis en behaalde prestaties. Capaciteiten kun je testen middels een case.
 • Welke kwaliteiten zijn belangrijk voor de functie? Is teamwork bijvoorbeeld belangrijk, stel dan vragen als: wat is jouw rol in een team en wat doe je als je het oneens bent met je collega’s?
 • Omschrijf de bedrijfscultuur. Ontdek wat de kandidaat hiervan vindt en verwacht, en manage deze verwachtingen.
 • Originele vragen: met ongewone vragen kun je creativiteit, flexibiliteit, gevoel voor humor en snel aanpassingsvermogen testen. Bijvoorbeeld: welk fictief figuur uit boeken of films zou jij willen zijn en waarom?

Tip: Als je iemand op zijn gemak stelt is hij minder zenuwachtig en zijn de antwoorden logischerwijs beter. Vraag ook altijd door, zo kom je erachter of iemand oppervlakkig is of daadwerkelijke kennis en motivatie heeft.

Kandidaat binnenhalen

Wanneer de geplande sollicitatiegesprekken achter de rug zijn, is het heel goed mogelijk dat je iemand een aanbod wilt doen. De volgende tips kunnen je helpen om een zo passend mogelijk aanbod op te stellen waarmee je die gewilde kandidaat binnenhaalt.

Bereid je aanbod goed voor

 • Het salaris: bied de kandidaat het salaris dat hij/zij waard is. Bij twijfel hierover kan je altijd even JouwJAVAvacature aanschieten.
 • Het aanbod opstellen: wat zijn naast de primaire voorwaarden nog andere aantrekkelijke voorwaarden? Bijvoorbeeld de mogelijkheid tot thuiswerken of een pensioenregeling.
 • De kandidaat heeft ook een aanbod elders gekregen. Dit is vervelend, maar biedt ook kansen. Stel je in dit geval coachend op en probeer te achterhalen wat de kandidaat tegenhoudt om voor jouw organisatie te kiezen. Indien mogelijk kan je het aanbod hierop aanpassen.
 • Twijfelt je kandidaat nog? Laat hem een dag meelopen en het toekomstige team ontmoeten. Met deze persoonlijke aandacht ziet de kandidaat hoe het er echt in de organisatie aan toegaat.

Stel zo snel mogelijk het contract op nadat het aanbod is geaccepteerd. Een mondeling akkoord is natuurlijk heel fijn, maar een contract geeft net die extra zekerheid voor jou en de desbetreffende kandidaat.

Tip: Bij JouwJAVAvacature hebben we niet alleen een goed overzicht van wat de kandidaat als huidige voorwaarden heeft. We hebben ook een goed beeld van de ICT-markt en de salarissen die worden betaald!

Er zijn veel dingen belangrijk in het sollicitatieproces. Kom je ergens niet uit? Bij JouwJAVAvacature staan we altijd klaar om je te voorzien van advies. Neem daarom gerust contact met ons op via 050 - 210 10 01 of via het contactformulier! 

Meer weten?

Je kunt ons bellen: 050 - 2101001

...of neem contact op: